Chyba v Adobe Flash ohrožuje stovky milionů počítačů. Jedinou ochranou je vypnout nebo odinstalovat Flash. Nepomůže ani "internetová hygiena", vir se šíří pomocí reklamních sítí.

Využití reklamních prostorů znamená, že se škodlivý kód může spustit na legitimních stránkách, stačí, aby se na nich zobrazila reklama s vloženým "virem" (exploitem), nejde tedy o problém omezený na rizikové stránky jako jsou ty s pornografií nebo nelegálním softwarem.

Adobe sice vydal opravenou verzi 16.0.0.287, ale ta se zatím automaticky neinstaluje a podle dostupných informací navíc opravuje jenom jednu ze dvou chyb. Kromě toho, v současné době (noc ze čtvrtka na pátek) tato verze na některých počítačích nejde pro vnitřní chybu nainstalovat.

Jedinou v současné době použitelnou formou obrany je vypnout (alespoň dočasně) automatickou aktivaci Flashe:

  • Pro Internet Explorer stačí zapnout filtrování ActiveX (v menu zvolte Tools --> ActiveX Filtering).
  • V Google Chrome si můžete vypnout pluginy, nebo zapnout jejich aktivaci až na kliknutí v menu Settings --> Show advanced Settings --> Privacy --> Content settings --> Plugins a poté zvolte Block all nebo Click to play.
  • Ve Firefoxu lze totéž udělat v menu Tools --> Add-ons --> Plugins a poté zvolte Never Activate nebo Ask to activate.

Validní alternativou rovněž je Flash úplně odinstalovat (z Control Panelu). Flash již dávno není pro prohlížení webu natolik nezbytný, jako tomu bylo v minulosti.

Podrobnější informace nabízí Krebs on Security a Zscaler ThreatLab, informace o chybě s potvrzením toho, že poslední update nechrání proti všem útokům, vydalo i Adobe.

Zdroj: http://tech.ihned.cz/c1-63425590-flash-bezpecnostni-chyba

Servery

BARNEY

 1
 
 
 
 

TONY

 1
 
 
 
 

CLETUS

 1
 1
 1
 
 

Rychlý kontakt

(+420) 724 569 711

Hasskova 95/16, 674 01 Třebíč

kontaktní formulář