Vědci ze společnosti Institut Fraunhofer představují nový nástroj s názvem Shore, který dokáže z obyčejné kamery odhadnout Váše pohlaví, věk a Vaše aktuální emoce.

Vznik a funkce

Aplikace Shore je výsledkem mnohaletého výzkumu a analýzy tisíců objektů a později právě obličejů. Aplikace Váš snímek porovnává se zhruba 10 000 vzorků obličejů z databáze, z kterých vyvodí výsledek.

Vědci si dali tu práci a všechny vzorky pečlivě popsali včetně věku, pohlaví a emocí, které dané obličeje na snímcích zrovna vydávali. Vědci tvrdí, že úspěšnost detekce obličeje v obrazu je 91, 5 % a následně úspěšnost odhalení pohlaví je 94, 3 %. Co se určení věku týče, tak jako maximální odchylku udávají 6, 85let, což je dosti podobné jako když něčí věk odhaduje samotný člověk.

K čemu to může být dobré?

K čemu by tato aplikace mohla v budoucnosti sloužit? Jako první se nabízí využití v marketingu, kde si např. do svého obchodu můžete nainstalovat sadu kamer s touto chytrou aplikací a poté si dělat statistiky. Z nich poznáte jak věk, pohlaví, ale také emoce, které zákazník ve Vašem prožívá. Dále se nabízí využití v robotice, kde by roboti mohli dle analýzy lidské nálady jednat. Např. pokud by viděli, že je někdo smutný, tak se je snažit rozveselit. Pokud by byly lidé agresivní, tak se je pomoci uklidnit, atd. Jako další a určitě ne poslední se nabízí využití v lékařství, kde by mohly kamery např. u pacienta sledovat vyjádření bolesti a poté by mu lékaři podaly silnější léky proti bolesti, atd. Institut Fraunhofer dokonce již představil neveřejnou demo verzi této aplikace pro chytré brýle Google Glass. K čemu by to v tomto případě mohlo být užitečné opravdu nevíme.

Vyzkoušejte si to sami

Výrobci aplikace nabízejí demoverzi zdarma ke stažení přímo ze stránek institutu. Tudíž pokud máte operační Windows XP a vyšší, procesor s minimální frekvencí 1 Ghz, alespoň 512 MB operační paměti, tak si tuto aplikaci můžete sami vyzkoušet. Pro snímání Vašeho obličeje v reálném čase budete samozřejmě potřebovat ještě webkameru nebo zachytávací kartu. Při pokusech dbejte na dobrou kvalitu snímku, tudíž dobrý úhel, dobré osvětlení a co nejvyšší rozlišení obrazu.

Servery

BARNEY

 1
 
 
 
 

TONY

 1
 
 
 
 

CLETUS

 1
 1
 1
 
 

Rychlý kontakt

(+420) 724 569 711

Hasskova 95/16, 674 01 Třebíč

kontaktní formulář